Лоши връзки при изграждане на оптимизация

Знаете популярната фраза на Мечо Пух – „Колкото повече толкова повече“. За съжаление не са малко хората, които се уповават на нея, когато правят линкбилдинг на сайта си. Те смятат, че колкото повече връзки насочат към своя сайт, толкова по-добре ще се класира той в СЕРП-а.

След последните промени в алгоритъма на Гугъл, много по-голямо значение има качеството на връзките, а не тяхното количество. Няколко „добри връзки“ от качествени източници ще се отразят много по-добре на позициите ви в търсачката, отколкото, ако си осигурите стотици линкове от лоши източници.

Кои са „лошите“

Това са връзки от т.нар. линк ферми, оспамени сайтове, наказани сайтове, сайтове за възрастни, сайтове с проблем в сигурността или силно нетематични сайтове! Освен това трябва да отбележим, че „бързото“ изграждане на линкове също може да се отрази лошо и да доведе до наказания. Поради тази причина TMG съветва да се изграждат бавно и натурално връзките. Трябва да се направи линкбилдинг план за период от няколко месеца, който да бъде съобразен спрямо ситуацията и поставените цели.

Малко SEO хумор...
Малко SEO хумор…

10-те вида връзки, които НЕ трябва да получаваш към твоя сайт

  1. Недостъпни линкове – това могат да бъдат линкове изградени с JavaScript; линкове, чрез които се влиза с парола и т.н.
  2. Временни линкове от виртуални страници или временни такива. Накратко – временен линк може да бъде такъв от сайт за обяви, където сте публикували своята обява, но след 6 месеца нейния срок изтича и тя автоматично бива изтрита.
  3. Линкове с атрибут nofollow – те не са „толкова лоши“, но нямат почти никаква СЕО тежест, поради което няма смисъл от тях.
  4. Връзки от сайтове, които не са на подходяща тематика. Примерно – оптимизирате сайт за козметика, но повечето ви линкове идват от авторитетен сайт за строителство. В началото може би, ще има някакъв ефект, но след това ботовете на Гугъл ще разберат, че няма „логична връзка“ между двата сайта и най-вероятно ще бъдете наказани от „зоо полицията“ им.
  5. Плаващи връзки – например – динамична страница, която показва последните 10 връзки в момента, в който са добавени, а след като бъдат добавени нови 10, твоя линк изпада от класация; линкове от архивирани страници и публикации; линкове, чиято „стойност“ се променя“ и т.н. ВАЖНО – URL АДРЕСИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ НИКОГА.
  6. Линкове от т.нар. „гори“ – преди бяха много популярни тези източници, но вече нямат същия ефект. В един сайт, който има много изходящи връзки, всеки един от линковете губи тежестта си.
  7. Линкове на килограм – ако използвате автоматизиран събмитер, то много внимавайте на каква честото сте го настроили, защото в един момент може да се окаже, че сте прекалили с „фарменето“. Като цяло – избягвайте оферти за беклинкове на килограм.
  8. Лоши съседи – в никакъв случай не взимайте линкове от сайтове, които са на обща тематика, но например в една статия има линк към „сайт за възрастни“, а малко по-надолу е поставен вашия. Нали знаете…покрай сухото гори и мокрото!
  9. Връзки от слаби сайтове – като цяло няма много смисъл от тях. Може да ги използвате, но като „фон“ на цялостната линкбилдинг картинка. В основата трябва да заложите на качествените връзки от авторитетни сайтове и от такива, които са със сходна тематика.
  10. Сайтове ползващи забранени SEO техники – вече казахме за сухото и мокрото…

В следващия материал ще ви посочим кои са добрите връзки и от къде можем да черпим качествени линкове за нашите сайтове

Leave a Comment